dinsdag 8 oktober 2013

Nieuwe tabaksrichtlijn


Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor de veelbesproken, strengere tabaksrichtlijn. De gezondheidswaarschuwingen worden groter én dwingender. Wel sneuvelde het verbod op dunne sigaretten. Ook het verbod op het smaak brengen met menthol wordt op de langere baan geschoven.
'Tabak moet op tabak lijken en naar tabak smaken.' Dat is het devies waarmee Europa de strijd met de sigaret nieuw leven wil inblazen. De vorige tabaksrichtlijn is meer dan elf jaar oud en dringend aan een opfrisbeurt toe.

De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om jongeren van de sigaret te houden. Elk jaar sterven 700.000 Europeanen aan de gevolgen van roken. Elk jaar wordt dus een Europese stad van de omvang van Palermo of Krakau van de kaart geveegd. 

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een voorstel om gezondheidswaarschuwingen 65 procent van het pakje te laten bestrijken. Dat is dubbel zoveel als vandaag in de meeste lidstaten, maar gaat niet zover als Australië, dat resoluut voor 100 procent koos. Het halfrond zwakte ook het voorstel van de Europese Commissie af, dat opteerde voor 75 procent.

Ook het 'opkruiden' van sigaretten met vanille of chocolade wordt verboden. Die milde aroma's maskeren de harde tabakssmaak en maken sigaretten 'aantrekkelijker' voor jongeren.

Mentholsigaretten ontsnappen voorlopig aan het verbod. Zij verdwijnen pas 8 jaar nadat de nieuwe regels in werking treden van de markt. Ook dunne sigaretten, de zogenaamde 'slim sigaretten', blijven in omloop. Bron: planet Ecigarette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten