dinsdag 8 oktober 2013

Tabakslobby probeert parlement om te kopen


Volgens critici boekte de tabaksindustrie daarmee verschillende successen. De industrie voelde de bui hangen en probeerde het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie aanzienlijk uit te hollen. Ze zette de afgelopen maanden de grove middelen in om de richtlijn bij te sturen en te vertragen. In september werd een eerste stemming in het parlement uitgesteld. Volgens velen het gevolg van het uiterst efficiƫnte gelobby.

Zo kwam aan het licht dat tabaksreus Philip Morris 1,4 miljoen euro pompte in een grootste lobbycampagne om parlementsleden te overtuigen. Het halfrond diende meer dan 189 amendementen in om het oorspronkelijke voorstel bij te sturen. Verschillende parlementsleden gaven aan 'gescandaliseerd' te zijn door het gedrag van de industrie. 'Dat flirtte met de illegaliteit'.

Europa wil op vijf jaar het aantal rokers met 2 procent verlagen. Tonio Borg, de eurocommissaris voor Gezondheid, riep de europarlementsleden vooraf op om 'dapper' te zijn. Hij hoopt dat de richtlijn, die nog grotendeels door zijn voorganger John Dalli is uitgewerkt, het aantal rokers in vijf jaar met 2 procent verlaagt.

1 opmerking:

  1. I believe smoant charon ts box mod is one powerful ecig starter kit, that produces more vapor than you'll ever need. On the other hand, it is quite a simple product as well, really easy to use. To sum it up, geekvape peerless rdta works great and lasts for a long time. Definitely our #1 pick and we vape it all the time.

    BeantwoordenVerwijderen